Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

10 τροφές που κόβουν την όρεξη

Η όρεξή μας επηρεάζεται τόσο από οργανικούς παράγοντες όσο και από τον τρόπο διατροφής μας.

Συγκεκριμένα, ο εγκέφαλος έχει ένα τμήμα που ονομάζεται υποθάλαμος είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της αίσθησης της όρεξης και του κορεσμού. Ειδικότερα, η ορμόνη λεπτίνη παράγεται στα λιπώδη κύτταρα του σώματος και δρώντας στον υποθάλαμο, βοηθά στην καταστολή της όρεξης.

Τα υπέρβαρα άτομα συνήθως έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να μην αισθάνονται εύκολα κορεσμό. Όσο και αν σας κάνει εντύπωση, νέα έρευνα έχει δείξει ότι οι περιοδικές διατροφικές ατασθαλίες, όπως είναι για παράδειγμα η κατανάλωση ενός λιπαρού θερμιδογόνου τροφίμου 1-2 φορές εβδομαδιαία, θα μπορούσε να ενισχύσει την έκκριση λεπτίνης από τα λιποκύτταρα, γεγονός που οδηγεί στη μείωση της όρεξης.

Επιπλέον, η ρύθμιση της όρεξης μπορεί να γίνει με την εφαρμογή συχνότητας γευμάτων (ανά 3 ώρες), μιας και έτσι ελέγχεται η έκκριση γαστρικού υγρού στο στομάχι, το γνωστό γουργουρητό και η υπογλυκαιμία (υπερβολική μείωση επιπέδων σακχάρου στο αίμα) που αποτελούν βασική ένδειξη πείνας και εξάντλησης των αποθεμάτων ενέργειας.

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Το «κόλπο» για να βουρτσίζει το παιδί καλά τα δόντια του

Μελέτες της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) και της Στοματολογικής Εταιρείας Ελλάδας (ΣΕΕ) έχουν δείξει ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στη χώρα μας δεν έχουν και την καλύτερη σχέση με την οδοντική υγιεινή.

Συγκεκριμένα, το 60% των παιδιών προσχολικής ηλικίας δεν έχουν πάει ποτέ στον οδοντίατρο, το 36% έχουν βλάβες από τερηδόνα, οι οποίες αυξάνονται ανάλογα με την ηλικία, το 72% αρχίζουν καθυστερημένα το βούρτσισμα (μετά την ηλικία των 2 ετών), ενώ μόνο το 27% βουρτσίζει τα δόντια του δύο φορές την ημέρα.

Επιπλέον, το 30% των γονέων δεν γνωρίζουν εάν το βούρτσισμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα είναι χρήσιμο για την υγεία των δοντιών, ενώ το 40% δεν γνωρίζουν εάν η οδοντόκρεμα που χρησιμοποιούν έχει φθόριο.

Αν θέλετε να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να βουρτσίζουν σωστά τα δόντια τους, βάλτε τους μουσική.

Σύμφωνα με δύο βρετανούς ειδικούς, όταν τα παιδιά ακούν μουσική, κάνουν όσες κινήσεις απαιτούνται για να καθαρίσουν καλά τα δόντια.

Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Η πολύωρη οδήγηση μας χαζεύει;

Καθημερινές συνήθειες που δεν είναι απαιτητικές για το μυαλό, βλάπτουν τις νοητικές δεξιότητες και συντελούν στη σταθερή μείωση του IQ, προειδοποιούν βρετανοί ερευνητές.

Μάλιστα η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, αρχίζει να επιταχύνεται μετά τα 50.

Τα ευρήματα προέρχονται από την παρακολούθηση επί μία πενταετία 502.643 Βρετανών, ηλικίας 37 έως 73 ετών, οι οποίοι υποβάλλονταν σε τεστ μνήμης και ευφυΐας.

Τέσσερα ήταν τα βασικά ευρήματα της μελέτης:

- Από τους σχεδόν 93.000 εθελοντές οι οποίοι οδηγούσαν καθημερινά για πάνω από 2-3 ώρες, οι περισσότεροι υστερούσαν ήδη νοητικά κατά την έναρξη της μελέτης.

- Στη διάρκεια των 5 επόμενων ετών, οι νοητικές δεξιότητες αυτών των ανθρώπων όχι μόνο μειώθηκαν ακόμα περισσότερο, αλλά με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι στους υπόλοιπους εθελοντές, οι οποίοι οδηγούσαν λιγότερο ή καθόλου.

- Ανάλογα ευρήματα είχε και η πολύωρη παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων, με την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών να είναι εμφανής κατά την έναρξη της μελέτης σε όσους έβλεπαν πάνω από 3 ώρες τηλεόραση την ημέρα και να εντείνεται τα επόμενα 5 χρόνια.

- Η ενασχόληση με ηλεκτρονικούς υπολογιστές για μη επαγγελματικούς λόγους όχι μόνο δεν φάνηκε να συσχετίζεται με μειωμένες νοητικές δεξιότητες, αλλά αντιθέτως οι εθελοντές που χρησιμοποιούσαν κομπιούτερ επί έως 2-3 ώρες την ημέρα είχαν καλύτερες νοητικές λειτουργίες.

Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Νομοσχέδιο ΠΦΥ: Οικογενειακός γιατρός, ηλεκτρονικός φάκελος και προαγωγή της πρόληψης στην κοινότητα

Κατατέθηκε την Πέμπτη το βράδυ στην βουλή το νομοσχέδιο απο το ΥΥΚΑ. Τα βασικά του σημεία είναι τα εξης:

-Κάθε Κέντρο Υγείας έχει τομέα ευθύνης που ονομάζεται Τομέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αποτελεί δε την βάση για όλη την ΠΦΥ της περιοχής του που αποτελείται επίσης από συμβεβλημένους γιατρούς και δομές ΠΦΥ. Κάθε δήμος θα έχει τουλάχιστον ένα τέτοιο κέντρο ευθύνης αλλά ο ακριβής αριθμός θα οριστεί με Υπουργική Απόφαση.

-Οικογενειακός γιατρός μπορεί να είναι ένας παθολόγος, ή γενικός γιατρός ή παιδίατρος υπάλληλος του σημερινού ΠΕΔΥ ή ιδιώτης συμβεβλημένος που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Κάθε οικογενειακός γιατρός δεν μπορεί να έχει παραπάνω από 2000 εγγεγραμμένους πολίτες. Όλοι οι πολίτες θα είναι εγγεγραμμένοι στην τοπική μονάδα.

-Κάθε τοπική μονάδα Υγείας της ΠΦΥ δημιουργεί μια Ομάδα Υγείας που συνεργάζεται με την αρμόδια ΥΠΕ και Ομάδες από άλλες ΥΠΕ με σκοπό την πρόληψη και προαγωγή υγείας στην κάθε περιοχή.

-Όλοι οι πολίτες θα έχουν Ηλεκτρονικό Ιατρικό Φάκελο που θα περιέχει συνοπτικό ιατρικό ιστορικό. Ο Φάκελος θα καταρτίζεται από τον οικογενειακό γιατρό που θα έχει και την ευθύνη ενημέρωσής του. Τα προσωπικά δεδομένα θα τηρούνται με ευθύνη του ΥΥΚΑ ενώ πρόσβαση στον Ηλεκτρονικό Φάκελο θα έχει ο οικογενειακός γιατρός, ο ίδιος ο πολίτης και ο γιατρός που τον θεραπεύει σε οποιοδήποτε μονάδα του ΕΣΥ.

Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Κανόνες για τη σωστή ενυδάτωση του δέρματος

Για να διατηρήσουμε ένα πρόσωπο νεανικό, βελούδινο και χωρίς ξηρότητα πρέπει να ακολουθήσουμε τους σωστούς κανόνες

Η σωστή ενυδάτωση του προσώπου είναι ένα θέμα που απασχολεί όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας.

Η αναζήτηση των θαυματουργών προϊόντων που υπόσχονται χαρούμενη και υγιή επιδερμίδα είναι μια συνεχόμενη πρόκληση για όλες μας. Για να διατηρήσουμε ένα πρόσωπο νεανικό, βελούδινο και χωρίς ξηρότητα πρέπει να ακολουθήσουμε τους σωστούς κανόνες μας εξηγεί η δερματολόγος αφροδισιολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου.

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Οι δεσμεύσεις του Μπερσίμη στους διαβητικούς- Σε εγρήγορση για την υλοποίησή τους η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Να κατευνάσει τις ανησυχίες των ασθενών με διαβήτη επιχείρησε ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης  στη συνάντηση που είχε με την Πανελλήνια Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) την Πέμπτη, σχετικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει στην πρόσβαση των διαβητικών σε νέες τεχνολογίες και αναλώσιμα υλικά. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι οι πάσχοντες θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικά ιατροτεχνολογικά και  θα συνεχιστεί κανονικά η πρόσβαση τους  στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ όμως δηλώνει ότι θα  παραμείνει σε εγρήγορση παρακολουθώντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έδωσε ο ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα ο  πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ  δεσμεύτηκε προς την Ομοσπονδία ότι όλα τα μέτρα του Οργανισμού θα κινούνται προς την κατεύθυνση της ποιότητας και της εξασφάλισης της  ένταξης  των  νέων  τεχνολογιών,  εφόσον  έχουν όμως  όφελος  στον  πάσχοντα. Αυτό πρακτικά  σημαίνει ότι η αξιολόγηση των νέων τεχνολογιών θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την ένταξη τους σύστημα αποζημίωσης του Οργανισμού.

Ο  κ. Μπερσίμης επισήμανε ότι αυτή την περίοδο γίνεται προσπάθεια να γίνει εξορθολογισμός του Οργανισμού, προκειμένου το όφελος αυτό να επιστρέφει στον τελικό αποδέκτη που είναι ο άνθρωπος με σακχαρώδη διαβήτη.

Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Οδηγίες ΕΟΠΥΥ σχετικά με τη συνταγογράφηση αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και σκευασμάτων ειδικής διατροφής

Οδηγίες ΕΟΠΥΥ σχετικά με τη συνταγογράφηση αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και σκευασμάτων ειδικής διατροφής.

Ο ΕΟΠΥΥ μετά τη μείωση των τιμών στα αναλώσιμα διαβήτη, ανακοινώνει τους Νέους Κανόνες Συνταγογράφησης (14/07/2017 , Αρ.Πρωτ. : ΔΒ4Γ /Γ55/12/οικ.30432)




ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΘΕΡΑΠΟΝΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ
  1. Οι θεράποντες ιατροί, σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, κατά τη συνταγογράφηση στους ασφαλισμένους τους, υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τα οριζόμενα στον ΕΚΠΥ, ειδικά όσον αφορά την υποχρέωση ορθής συνταγογράφησης, και των οδηγιών του Οργανισμού περί του τρόπου, χρόνου και όρων παροχής περίθαλψης.
  2. Να ελέγχουν το βιβλιάριο υγείας και να διαπιστώνουν εάν το πρόσωπο που προσέρχεται για εξέταση ταυτίζεται με αυτό που αναγράφεται ή εικονίζεται στο βιβλιάριο υγείας και να αναγράφουν στο βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου τη συνιστώμενη αγωγή.
  3. Να εξετάζουν τον ασφαλισμένο πριν χορηγήσουν τη γνωμάτευση και να συνταγογραφούν αναλώσιμα υγειονομικά υλικά και σκευάσματα ειδικής διατροφής σχετικής με τη νόσο και μόνο για νοσήματα της ειδικότητάς τους . Οι συνταγογράφοι ιατροί είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την ορθή και σύννομη συνταγογράφηση κατά τον ΕΚΠΥ.
  4. Να ελέγχουν από το βιβλιάριο υγείας τυχόν προηγούμενη συνταγογράφηση για την ίδια νόσο, ώστε να αποφεύγεται η αναγραφή αναλωσίμων ή σκευασμάτων ειδικής διατροφής που έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική στο συγκεκριμένο ασθενή ή ακατάλληλη για την περίπτωσή του.
  5. Να μη επαναλαμβάνουν τη συνταγογράφηση, εφόσον από τη μηνιαία ποσότητα που υποχρεωτικά αναγράφεται στη γνωμάτευση και το χρόνο λήψης, δεν δικαιολογείται η ανάλωση των χορηγηθέντων με την προηγούμενη γνωμάτευση.

Πρόεδρος ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: O ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε το «ντόμινο» της μείωσης του επιπέδου της ποιότητας για τα αναλώσιμα του διαβήτη

Ο Χρήστος Δαραμήλας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), γράφει στο Glykouli.GR, σχετικά με το «ντόμινο» της μείωσης του επιπέδου της ποιότητας για τα αναλώσιμα του διαβήτη, που αποφάσισε ο ΕΟΠΥΥ:

Ο ΕΟΠΥΥ εξασφάλισε τη μη συμμετοχή κόστους στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη με το ΦΕΚ 2181/Β΄/27-6-2017…..!!!

Όμως :

1) Δεν έχει εξασφαλίσει την κυκλοφορία ποιοτικών αναλώσιμων υγειονομικών υλικών διαβήτη στην Ελληνική αγορά.

α)Μετρητών γλυκόζης αίματος που να τηρούν το ISO 2013-2015 όπου η απόκλιση της τιμής γλυκόζης από μέτρηση σε μέτρηση πρέπει να είναι μικρότερη από 10 mg/dl.

β)Βελόνες χορήγησης ινσουλίνης (για τα στυλό ινσουλίνης) που να μην προκαλούν λιποδυστροφίες, τοπικό μελάνιασμα και πίδακες αίματος.

γ) Καθετήρων έγχυσης ινσουλίνης  (αναλώσιμο των αντλιών ινσουλίνης) οι οποίοι να είναι ανώδυνοι στην τοποθέτηση, να μην βουλώνουν, να μην προκαλούν λιποδυστροφίες, να μην τραυματίζουν το σημείο εισόδου.

δ) Αισθητήρων γλυκόζης, οι οποίοι προσφέρουν τη δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης στους χρήστες αντλιών ινσουλίνης.

2) Δεν έχει εξασφαλίσει την είσοδο στην Ελλάδα νέων τεχνολογικών προϊόντων που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπλοκών, στην ελαχιστοποίηση του πόνου, στην καλύτερη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη.

Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Αναλώσιμα αντλίας Ινσουλίνης-Εξάμηνη ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Ανακοίνωση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σχετικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού της αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης



Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) ενημερώνει όλα τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη που είναι χρήστες αντλιών συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης ότι από χθες (6.7.2017) έχει ενεργοποιηθεί η δυνατότητα 6μηνης ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού της αντλίας.
Ως εκ τούτου, για τη συνταγογράφηση του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού της αντλίας επιλέγουμε:

Κατηγορία Υλικού: ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΑΝΤΛΙΑΣ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ
Κωδικός Διάγνωσης: Ε10
Κωδικός Διάγνωσης Μηδενικής Συμμετοχής: Ε10.02
Διάρκεια Γνωμάτευσης: από 1 έως 6 μήνες


ΠΗΓΗ

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Διαβήτης και υπνική άπνοια μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια της όρασης

Ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και αποφρακτική υπνική άπνοια έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας της όρασης σε διάστημα 4 ετών, ανακάλυψε έρευνα.
Η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι συχνή σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Η διαβητική αμφιβληστροπάθεια επηρεάζει μεταξύ 40% και 50% των ασθενών με διαβήτη και είναι κύρια αιτία τύφλωσης στο δυτικό κόσμο.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν σχέση μεταξύ αποφρακτικής υπνικής άπνοιας και διαβητικής αμφιβληστροπάθειας.

Ο Abd Tahrani, του University of Birmingham δήλωσε ότι παρά τις βελτιώσεις στη γλυκόζη και στα επίπεδα λιπιδίων και αρτηριακής πίεσης, η διαβητική αμφιβληστροπάθεια παραμένει συχνή.
Η έρευνα ανακάλυψε ότι η αποφρακτική υπνική άπνοια φάνηκε να είναι πολύ συνήθης σε ασθενείς με διαβήτη 2-κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι το υπερβάλλον βάρος συμβάλλει στην ανάπτυξη και των 2 νόσων.

Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτή  και η νόσος θα μπορούσε να είναι αδιάγνωστη για χρόνια.

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Παθολόγοι και παιδίατροι θα εξειδικεύονται στο Διαβήτη με τη σφραγίδα του ΚΕΣΥ!

Σύμφωνα με πληροφορίες του healthview ψηφίστηκε ομόφωνα στις 7/7 στην Ολομέλεια του ΚΕΣΥ, η εξειδίκευση των Παθολόγων και των Παιδιάτρων στον σακχαρώδη διαβήτη.   Με αυτή την απόφαση που αναμένεται να ανακοινωθεί στις λεπτομέρειές της τις επόμενες ημέρες, μπαίνει οριστικό τέρμα και στη κόντρα μεταξύ ενδοκρινολόγων και παθολόγων αφού καθιερώνεται πλέον και επίσημα στη χώρα μας, η εξειδίκευση των Ελλήνων Παθολόγων στην αντιμετώπιση του Διαβήτη όπως ισχύει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και στην Αμερική.  Ως γνωστόν,  οι παθολόγοι διεκδικούσαν εδώ και χρόνια τη συγκεκριμένη εξειδίκευση, έχοντας έρθει αρκετές φορές αντιμέτωποι με  τους  ενδοκρινολόγους, οι  οποίοι υποστηρίζοντας ότι ο Διαβήτης ανήκει αποκλειστικά στο πεδίο της ενδοκρινολογίας, προέβαλλαν βέτο στην εξειδίκευση των παθολόγων στην ασθένεια.

Οι παθολόγοι από τη μεριά τους στηριζόμενοι στο γεγονός ότι ο διαβήτης δεν είναι αμιγής ενδοκρινοπάθεια υποστηρίζουν ότι η ινσουλίνη εκκρίνεται μεν από την ενδοκρινή μοίρα του παγκρέατος αλλά είναι η ορμόνη που ρυθμίζει τον μεταβολισμό και δίνει ενέργεια σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Αν κάτι δεν πάει καλά με τη δράση της, (όπως συμβαίνει στον διαβήτη), τότε πάσχουν όλοι οι ιστοί και τα όργανα (νευρικός ιστός, καρδια και αγγεία, νεφροί, αμφιβληστροειδής, δέρμα) επομένως, η μόνη ειδικότητα που εγγυάται την ολιστική αντιμετώπιση του ασθενούς με διαβήτη είναι η Παθολογία.

Η απόφαση για την εξειδίκευση των Παθολόγων στον Διαβήτη συγχρονίζεται με το σκεπτικό της International Diabetes Federation, σύμφωνα με το οποίο ο όρος «diabetologist» και «diabetes specialist» αποδίδεται και στους Παθολόγους. Η απόκτηση της εξειδίκευσης θα περιλαμβάνει διετή συστηματική εκπαίδευση (με βάση καθορισμένα αντικείμενα εκπαίδευσης μετά την πλήρη ειδικότητα της Παθολογίας) και εξετάσεις (γραπτές και προφορικές) σε Επιτροπή όπως γίνεται με όλες τις ειδικότητες. Η διαδικασία αυτή θα παράγει πιστοποιημένα στελέχη τα οποία στη συνέχεια θα εκπαιδεύουν τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας (Παθολόγους και Γενικούς γιατρούς). Μάλιστα σε συνδυασμό με τα πρωτόκολλα  συνταγογράφησης που αναμένεται να δημιουργηθούν, προσδοκάται μια πιο σωστή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των διαβητικών ασθενών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με οικονομία πόρων για το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας.

Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Άσκηση για κάθε σωματότυπο

Ποιος είναι ευχαριστημένος με το σώμα που έχει; Σχεδόν κανένας. Όλους, λίγο πολύ, κάτι μας προβληματίζει. Και όμως, με την κατάλληλη προπόνηση μπορούμε να διορθώσουμε τα αδύνατα σημεία που έχει ο σωματότυπός μας.

Έχετε πανέμορφα και ολόισια πόδια, αλλά δεν είστε ευχαριστημένοι επειδή έχετε κοιλίτσα… Το σώμα σας έχει τις καμπύλες της Μέριλιν Μονρόε, αλλά δεν σας αρέσει επειδή τα μπράτσα σας είναι παχουλά… Οι φίλοι σας ζηλεύουν το αγορίστικο σουλούπι σας -χωρίς ψωμάκια-, αλλά εσείς δυσανασχετείτε επειδή δεν έχετε καμπύλες. Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Θα ήταν ψέμα να το αρνηθείτε. Υπάρχουν όμως και καλά νέα! Με την κατάλληλη προπόνηση μπορείτε να βελτιώσετε τα αδύνατα σημεία του σώματός σας και να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας. 

Smart training
Σώμα «αχλάδι»
Το πρόβλημα: Το σώμα σας είναι πιο φαρδύ κάτω από τη μέση, δηλαδή στην περιφέρεια, συγκριτικά με τον κορμό. Το λίπος τείνει να συσσωρεύεται στους μηρούς και τους γλουτούς.
Η λύση: Είναι σημαντικό να τονώσετε τους ώμους και τα μπράτσα σας κάνοντας ασκήσεις με βάρη, για να έχετε μια πιο αρμονική εικόνα σώματος. Παράλληλα πρέπει να δώσετε έμφαση στη μυϊκή ενδυνάμωση και τόνωση όλου του σώματος. Τέλος, το πρόγραμμά σας πρέπει να περιλαμβάνει και αεροβική άσκηση μέτριας έντασης (π.χ. σκοινάκι, στατικό ποδήλατο).

Σώμα «σανίδα»
Το πρόβλημα: Η σιλουέτα σας είναι «αγορίστικη» και συνήθως τη ζηλεύουν οι φίλες σας επειδή δεν έχει «περιττά» σημεία. Εσείς φαίνεται ότι χρειάζεστε γυμναστική λιγότερο από κάθε άλλο τύπο σώματος. Ταυτόχρονα όμως δεν έχετε καμπύλες, ενώ το ευαίσθητο σημείο σας είναι ότι το μυϊκό σας σύστημα δεν είναι και το πλέον δυνατό.
Η λύση: Προσθέστε περισσότερο σχήμα στο σώμα σας κάνοντας ασκήσεις τόνωσης και ενδυνάμωσης των γλουτών. Συνολικά η προπόνησή σας πρέπει να περιλαμβάνει μυϊκή ενδυνάμωση για όλο το σώμα, αλλά και καρδιοαναπνευστική προπόνηση (π.χ. κολύμπι, τζόγκινγκ, ποδηλασία) για τη βελτίωση της αντοχής σας. 

Σώμα «μήλο»
Το πρόβλημα: Είστε σχετικά εύσωμοι στον κορμό, με μεγάλες πλάτες, φαρδιά μέση και τάση για «κοιλίτσα». Από την άλλη μεριά, οι γοφοί σας είναι στενοί.
Η λύση: Καλό θα ήταν να δώσετε έμφαση στη μυϊκή ενδυνάμωση των γλουτών και των μηρών, αλλά και των κοιλιακών, προκειμένου να ενισχύσετε αυτά τα πιο αδύναμά σας σημεία. Ταυτόχρονα θα πρέπει να εντάξετε στην εβδομαδιαία προπόνησή σας την καρδιοαναπνευστική προπόνηση, που βοηθά στην αύξηση των καύσεων. Μπορείτε να δοκιμάσετε το τένις, επειδή λόγω κατασκευής -είστε δυνατοί στο άνω μέρος του κορμού σας- σας ταιριάζουν αθλήματα που απαιτούν ταχύτητα και δύναμη στο πάνω μέρος του κορμού.

Σώμα «κλεψύδρα»
Το πρόβλημα: Εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς! Οι καμπύλες σας δεν είναι πρόβλημα, αφού έχετε άφθονες σε όλα τα σωστά σημεία. Το πρόβλημα όμως είναι ότι υπάρχει μια σχετική «περίσσεια» λίπους στα μπράτσα, τους μηρούς και το κάτω μέρος της κοιλιάς.
Η λύση: Πρέπει να κάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης όλου του σώματος, αλλά να δώσετε έμφαση στη μυϊκή τόνωση των χεριών, των ποδιών και της κοιλιάς. Παράλληλα πρέπει να κάνετε εξίσου συχνά καρδιοαναπνευστική προπόνηση, που θα σας βοηθήσει να κρατήσετε σε καλύτερο έλεγχο το λίπος του σώματός σας. Δοκιμάστε το σκοινάκι, το στατικό ποδήλατο και το γρήγορο περπάτημα.

Τα σπορ που σας ταιριάζουν
Όσοι έχετε ασχοληθεί με σπορ θα έχετε παρατηρήσει ότι κάποια αθλήματα ταιριάζουν περισσότερο στο σώμα σας. Πράγματι, δεν είναι όλα τα σώματα πλασμένα με τις ίδιες δυνατότητες. Οι ειδικοί εξηγούν ότι υπάρχουν τρεις βασικοί σωματότυποι με διαφορετική διάπλαση (ωστόσο, υπάρχουν και πολλές παραλλαγές των βασικών αυτών τύπων).
Ο αδύνατος και ελαφρύς (εκτόμορφος): Έχει μακρύ σώμα, αδύνατο σκελετό και σχετικά χαμηλό ποσοστό λίπους. Δυσκολεύεται να «χτίσει» εύκολα μυϊκό ιστό και έχει σχετικά γρήγορο μεταβολικό ρυθμό, το οποίο σημαίνει ότι δεν «βάζει» εύκολα βάρος. Λόγω της ελαφριάς κατασκευής του, του ταιριάζουν σπορ όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, ο μαραθώνιος και το τρίαθλο. Η άσκησή του πρέπει να εστιάζει στην αύξηση της μυϊκής μάζας με προπόνηση ενδυνάμωσης σε συνδυασμό με μέτριας έντασης αεροβική άσκηση.
Βαρύς και με περισσότερο ποσοστό λίπους (ενδόμορφος): Έχει εκ φύσεως πιο βαριά κατασκευή, μεγαλύτερη δύναμη, αλλά και τάση για συσσώρευση λίπους, επειδή ο μεταβολικός ρυθμός του είναι σχετικά αργός. Το σώμα του είναι ιδανικό για σπορ με βάρη, πάλη και ομαδικά αθλήματα επαφής. Επειδή έχει την τάση να παίρνει βάρος εύκολα, συνιστάται η προπόνησή του να εστιάζει στην αεροβική άσκηση.
Μυώδης με χαμηλό ποσοστό λίπους (μεσόμορφος): Όσοι έχουν αυτόν τον σωματότυπο θεωρούνται πλασμένοι για αθλητές! Αποδίδουν καλά σε όποιο σπορ και αν διαλέξουν, π.χ. στο τρέξιμο και στο σπριντ, στην ποδηλασία, στο μποξ, στην άρση βαρών. Το σώμα τους είναι ευπροσάρμοστο, «χτίζουν» εύκολα μυϊκό ιστό και έχουν αντοχή. Η άσκησή τους πρέπει να συνδυάζει την αεροβική προπόνηση με την προπόνηση ενδυνάμωσης σε μέτρια ένταση. 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΝΙΑΔΗ, καθηγητή Φυσικής Αγωγής.

ΠΗΓΗ

Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Μην μπαίνετε σε πισίνα αν φοράτε αντηλιακό – Κίνδυνος υγείας από ουσία που αντιδράει στο χλώριο!

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Lomonosov στην Μόσχα, υποστηρίζουν ότι μια χημική ένωση, που υπάρχει σχεδόν σε κάθε αντηλιακό, καθίσταται τοξική όταν αντιδρά με το χλώριο και την υπεριώδη ακτινοβολία.

Αντηλιακό - Η ουσία αυτή λέγεται avobenzone (αβοβενζόλη) και θεωρείται το πιο δημοφιλές συστατικό αντηλιακής προστασίας στον κόσμο, λόγω της ικανότητάς της να απορροφάει το ηλιακό φως σε διαφορετικά μήκη κύματος, αποτρέποντας τη βλάβη του δέρματος.

Ωστόσο, οι Ρώσοι επιστήμονες υποδεικνύουν ότι αυτή η χημική ένωση σχηματίζει τοξίνες που προκαλούν καρκίνο, όταν εκτίθεται σε ένα μείγμα ηλίου και χλωριωμένου νερού.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι δημιουργήθηκαν αλδεΰδες, φαινόλες και χλωριωμένα ακετυλικά βενζόλια εξαιτίας αυτής της ουσίας σε πειράματα που προσομοιάζουν κολυμβητές που φορούν αντηλιακό. Τα τελευταία δύο στοιχεία θεωρούνται εξαιρετικά τοξικά και συνδέονται στενά με θανατηφόρους καρκινικούς όγκους και στειρότητα.

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Παιδί και εθισμός στο κινητό τηλέφωνο: Πώς μπορούν να παρέμβουν εποικοδομητικά οι γονείς

Οι μισοί από τους εφήβους είναι εξαρτημένοι από το κινητό τους τηλέφωνο και το ίδιο ποσοστό γονέων αναγνωρίζει μεν το πρόβλημα, αλλά δεν ξέρει τι μπορεί να κάνει, σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη.

Μάλιστα, οι ίδιοι οι έφηβοι θεωρούν ότι ο εθισμός στο κινητό αγγίζει και τους γονείς τους σε ποσοστό 30%!

Καθώς ως κοινωνία βιώνουμε δραστικές αλλαγές στο πώς η τεχνολογία, τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν ένα είδος εθισμού στις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές που τους κρατούν “συνδεδεμένους” με τον κυβερνοκόσμο. Και η νέα δημοσκόπηση από την Common Sense Media έρχεται να το επιβεβαιώσει αυτό.

Πέρα από τους αριθμούς, η έκθεση περιλαμβάνει επίσης συμβουλές για την αντιμετώπιση αυτής της αυξανόμενης τάσης που εμφανίζει ο εθισμός στο κινητό για τα παιδιά και τους εφήβους. Δείτε τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους με αυτό το φαινόμενο:

Εφαρμόστε όρια στην χρήση του τηλεφώνου

Οι γονείς δεν μπορούν απλά να πάρουν τα διάφορα gadgets από τα παιδιά τους με την ελπίδα ότι έτσι λύνεται το πρόβλημα. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να ορίσουν πόση ώρα την μέρα επιτρέπεται η χρήση κινητού τηλεφώνου, αλλά και μερικές χρονικές ζώνες ελεύθερης χρήσης του. Οι εκάστοτε κανόνες εξαρτώνται από την οικογένεια. Κάποιοι μπορεί να αποφασίσουν να καθορίσουν απλά όρια, όπως το να κλείνει το κινητό, όσο το παιδί κάθεται στο τραπέζι να φάει. Άλλοι μπορεί να επιλέξουν να θέσουν πιο συγκεκριμένους κανόνες με πλήρη απαγόρευση στην χρήση κινητού μετά από κάποια ώρα το βράδυ (ξεχωριστά για καθημερινές και σαββατοκύριακα).

Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Ο λιναρόσπορος

Ένας μικρός σπόρος με μεγάλη θρεπτική και θεραπευτική αξία είναι ο σπόρος του φυτού ΛΙΝΟΣ, γνωστού από την αρχαιότητα.
Τι περιέχει: ω3-λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, ασβέστιο και μαγνήσιο, πρωτεΐνες οι οποίες περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνη Ε, μονοάκορεστα λιπαρά οξέα.

Αποτελεί την κύρια πηγή ΛΙΓΝΑΝΩΝ. Πιο συγκεκριμένα, οι λιγνάνες, περιέχονται, μεταξύ άλλων, σε όσπρια και δημητριακά, με τη διαφορά ότι στο λιναρόσπορο βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες (από 75 έως 800 φορές μεγαλύτερη αναλογία). Είναι φυσικά αντιοξειδωτικά και λειτουργούν και σαν φυτοοιστρογόνα. Καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό και παρουσιάζουν πολύ σημαντική αντικαρκινική δράση αφού μπλοκάρουν τη λειτουργία ενζύμων που εμπλέκονται στο σχηματισμό των καρκινικών όγκων. Ο λιναρόσπορος λοιπόν είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά της φύσης.