Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Φαινόμενο της αυγής-Ανεβασμένο σάκχαρο το πρωί


Ο infojim γραφει: 
Ενα φαινόμενο όχι τόσο συχνό, που μπορεί να συμβεί σε όλους τους ανθρώπους είναι αυτό  της αυγής. Το φαινόμενο της αυγής είναι η φυσιολογική φυσική αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος που συμβαίνει τις πρωινές ώρες από τις 2 εως τις 8.
Οι διαβητικοί ασθενείς λόγω του ότι η διαδικασία παραγωγής ινσουλίνης δεν εκτελείται κανονικά, επηρεάζονται από την άνοδο του σακχάρου με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να εκδηλώσουν συμπτώματα.
Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής θα πρεπει να μετρά το σάκχαρο του από τις 2  εως τις 4,το πρωί και να κρατά ημερολόγιο ώστε να έχει τη δυνατότητα να λάβει αποφάσεις για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της αυγής.
Πόσο όμως εύκολο είναι για τον ασθενή να ξυπνά μέσα στη νύχτα περίπου στις 2, να βάζει την ταινία στον μετρητή,να οπλίζει  το στυλό τρυπήματος, και να τρυπά το δακτυλο του, να σκουπίζει το αίμα, και μετά από μία ώρα πάλι στις 3 να επαναλαμβάνει την ίδια διαδικασία ,και άλλη μία φορά στις τέσσερις το πρωί,και όλα τα αποτελέσματα να τα καταγράφει σε ένα ημερολόγιο.
Χρήσιμος ο μετρητής και πάντα απαραίτητος για τη ρύθμιση,όμως η συγκεκριμένη  διαδικασία είναι λίγο επίπονη 
Όλοι αναρωτιόμαστε αν υπάρχει ένας τρόπος πιο ανώδυνος και λιγότερος επίπονος, ώστε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της αυγής εξασφαλίζοντας ποιότητα ζωής.
Τι θα λέγατε αν χρησιμοποιόυσαμε το νέο σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης,.
Απλά ξυπνάμε στις 2 παίρνουμε την συσκευη στα χέρια μας ,σαρώνουμε στον αισθητήρα ,που είναι τοποθετημένος στο άνω μέρος του βραχίονα , βλέπουμε το αποτέλεσμα και μετά αμέσως κοιμόμαστε πάλι,χωρίς τρυπήματα,χωρίς αίματα, χωρίς να χρειάζετει να καταγράψουμε το αποτέλεσμα σε ημερολόγιο.Σαρώνουμε άλλη  μια φορά  όταν ξυπνήσουμε το πρωί και έχουμε όλη την απεικόνιση της πορείας της γλυκόζης το τελευταίο οχτάωρο, σε ένα γράφημα που εμφανίζεται στο κάτω μέρος της συσκευής.
Απλή και γρήγορη διαδικασία δευτερολέπτων που  διώχνει το άγχος,της μέτρησης με τρύπημα στο δάκτυλο.
Υπάρχει και η εναλλακτική δυνατότητα να μην ξυπνήσουμε καθόλου το βράδυ.
Σαρώνουμε απλά  στις 11.30 το βράδυ πριν κοιμηθούμε λαμβάνοντας την ενδειξη της γλυκόζης εκείνη τη στιγμή , και επειδή ο αισθητήρας αποθηκεύει δεδομένα για οχτώ ωρες,, πριν συμπληρωθεί το οχτάωρο από την τελευταία σάρωση , στις 7.30 το πρωί στη προκειμένη περίπτωση  σαρώνουμε πάλι στον αισθητήρα, λαμβάνοντας την ένδειξη της γλυκόζης εκείνη τη στιγμή , επί προσθέτως όμως έχουμε τη δυνατότητα να δούμε σε ένα γράφημα που εμφάνίζεται στο κάτω  μέρος της συσκευής, όλη την πορεία του γλυκαιμικού μας προφίλ για τις τελευταίες οχτώ ώρες.
Με αυτό τον τρόπο μας δίνεται η δυνατότητα να δούμε την ανοδική πορεία της γλυκόζης κατά τη διάρκεια της νύχτας ,ειδικα τς από τις 2 εώςτο πρωί , ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόνο της αυγής λαμβάνοντας αποφάσεις , για την αποφυγή συμπτωμάτων. 
Παρακάτω στο άρθρο αναλύεται το φαινόμενο της αυγής και οι τρόποι αντιμετώπισης του.

Ως «φαινόμενο της αυγής» (dawn phenomenon) χαρακτηρίζεται η φυσιολογική, φυσική αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος που συμβαίνει τις πρώτες πρωινές ώρες, περίπου μεταξύ 2 και 8 π.μ. Αυτή η μεταβολή στα επίπεδα του σακχάρου είναι συνήθως αποτέλεσμα ορμονικών διεργασιών που συμβαίνουν στον οργανισμό.

Το «φαινόμενο της αυγής» μας επηρεάζει όλους, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Τα υγιή άτομα μπορεί ποτέ να μην αντιληφθούν ότι συμβαίνει στο σώμα τους, καθώς απελευθερώνεται επαρκής ποσότητα ινσουλίνης ώστε να ρυθμιστεί το σάκχαρο.

Αυτό όμως δεν ισχύει για τα άτομα με διαβήτη. Στους διαβητικούς η διαδικασία παραγωγής ινσουλίνης δεν εκτελείται ομαλά –είτε παράγεται λιγότερη ινσουλίνη είτε η ινσουλίνη δεν επιδρά όπως πρέπει–, επομένως είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από την πρωινή άνοδο του σακχάρου και συνεπώς να εκδηλώσουν συμπτώματα.

Τυπικά συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το «φαινόμενο της αυγής» στους διαβητικούς είναι η ναυτία, η γενικευμένη αδυναμία και η πολύ έντονη δίψα. Επίσης, είναι πιθανό να εκδηλωθούν και άλλα συνήθη συμπτώματα του ανεβασμένου σακχάρου, όπως τάση λιποθυμίας, τάση προς έμετο και αποπροσανατολισμός.

Εάν έχετε λάβει διάγνωση για διαβήτη και το σάκχαρό σας είναι μόνιμα αυξημένο το πρωί, αρχικά θα πρέπει να κρατήσετε για μερικές μέρες ένα ημερολόγιο στο οποίο θα καταγράφετε την τιμή του σακχάρου σας γύρω στις 2 με 3 π.μ. Με τον τρόπο αυτό, θα είναι πιο εύκολο να καταλάβει ο γιατρός σας εάν πράγματι για το ανεβασμένο σάκχαρο ευθύνεται το «φαινόμενο της αυγής» ή κάποιος άλλος παράγοντας.
Πώς αντιμετωπίζεται το «φαινόμενο της αυγής»

Μερικές επιλογές για να αντιμετωπιστεί το ανεβασμένο σάκχαρο το πρωί είναι οι εξής:
  • Να αποφεύγετε τους υδατάνθρακες πριν τον ύπνο.
  • Να αποφεύγετε την παράλειψη γευμάτων ή δόσεων της φαρμακευτικής σας αγωγής.
  • Να προσαρμόσετε τη δοσολογία των φαρμάκων που λαμβάνετε.
  • Να προσαρμόσετε τις ώρες που λαμβάνετε την αγωγή σας.
  •  Να λαμβάνετε επιπλέον δόση φαρμάκων τις πρώτες πρωινές ώρες.
  • Να αλλάξετε φαρμακευτική αγωγή.
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να εξετάσετε ποιες από τις παραπάνω στρατηγικές είναι καταλληλότερες για εσάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου