Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Άσκηση για κάθε σωματότυπο

Ποιος είναι ευχαριστημένος με το σώμα που έχει; Σχεδόν κανένας. Όλους, λίγο πολύ, κάτι μας προβληματίζει. Και όμως, με την κατάλληλη προπόνηση μπορούμε να διορθώσουμε τα αδύνατα σημεία που έχει ο σωματότυπός μας.

Έχετε πανέμορφα και ολόισια πόδια, αλλά δεν είστε ευχαριστημένοι επειδή έχετε κοιλίτσα… Το σώμα σας έχει τις καμπύλες της Μέριλιν Μονρόε, αλλά δεν σας αρέσει επειδή τα μπράτσα σας είναι παχουλά… Οι φίλοι σας ζηλεύουν το αγορίστικο σουλούπι σας -χωρίς ψωμάκια-, αλλά εσείς δυσανασχετείτε επειδή δεν έχετε καμπύλες. Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Θα ήταν ψέμα να το αρνηθείτε. Υπάρχουν όμως και καλά νέα! Με την κατάλληλη προπόνηση μπορείτε να βελτιώσετε τα αδύνατα σημεία του σώματός σας και να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας. 

Smart training
Σώμα «αχλάδι»
Το πρόβλημα: Το σώμα σας είναι πιο φαρδύ κάτω από τη μέση, δηλαδή στην περιφέρεια, συγκριτικά με τον κορμό. Το λίπος τείνει να συσσωρεύεται στους μηρούς και τους γλουτούς.
Η λύση: Είναι σημαντικό να τονώσετε τους ώμους και τα μπράτσα σας κάνοντας ασκήσεις με βάρη, για να έχετε μια πιο αρμονική εικόνα σώματος. Παράλληλα πρέπει να δώσετε έμφαση στη μυϊκή ενδυνάμωση και τόνωση όλου του σώματος. Τέλος, το πρόγραμμά σας πρέπει να περιλαμβάνει και αεροβική άσκηση μέτριας έντασης (π.χ. σκοινάκι, στατικό ποδήλατο).

Σώμα «σανίδα»
Το πρόβλημα: Η σιλουέτα σας είναι «αγορίστικη» και συνήθως τη ζηλεύουν οι φίλες σας επειδή δεν έχει «περιττά» σημεία. Εσείς φαίνεται ότι χρειάζεστε γυμναστική λιγότερο από κάθε άλλο τύπο σώματος. Ταυτόχρονα όμως δεν έχετε καμπύλες, ενώ το ευαίσθητο σημείο σας είναι ότι το μυϊκό σας σύστημα δεν είναι και το πλέον δυνατό.
Η λύση: Προσθέστε περισσότερο σχήμα στο σώμα σας κάνοντας ασκήσεις τόνωσης και ενδυνάμωσης των γλουτών. Συνολικά η προπόνησή σας πρέπει να περιλαμβάνει μυϊκή ενδυνάμωση για όλο το σώμα, αλλά και καρδιοαναπνευστική προπόνηση (π.χ. κολύμπι, τζόγκινγκ, ποδηλασία) για τη βελτίωση της αντοχής σας. 

Σώμα «μήλο»
Το πρόβλημα: Είστε σχετικά εύσωμοι στον κορμό, με μεγάλες πλάτες, φαρδιά μέση και τάση για «κοιλίτσα». Από την άλλη μεριά, οι γοφοί σας είναι στενοί.
Η λύση: Καλό θα ήταν να δώσετε έμφαση στη μυϊκή ενδυνάμωση των γλουτών και των μηρών, αλλά και των κοιλιακών, προκειμένου να ενισχύσετε αυτά τα πιο αδύναμά σας σημεία. Ταυτόχρονα θα πρέπει να εντάξετε στην εβδομαδιαία προπόνησή σας την καρδιοαναπνευστική προπόνηση, που βοηθά στην αύξηση των καύσεων. Μπορείτε να δοκιμάσετε το τένις, επειδή λόγω κατασκευής -είστε δυνατοί στο άνω μέρος του κορμού σας- σας ταιριάζουν αθλήματα που απαιτούν ταχύτητα και δύναμη στο πάνω μέρος του κορμού.

Σώμα «κλεψύδρα»
Το πρόβλημα: Εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς! Οι καμπύλες σας δεν είναι πρόβλημα, αφού έχετε άφθονες σε όλα τα σωστά σημεία. Το πρόβλημα όμως είναι ότι υπάρχει μια σχετική «περίσσεια» λίπους στα μπράτσα, τους μηρούς και το κάτω μέρος της κοιλιάς.
Η λύση: Πρέπει να κάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης όλου του σώματος, αλλά να δώσετε έμφαση στη μυϊκή τόνωση των χεριών, των ποδιών και της κοιλιάς. Παράλληλα πρέπει να κάνετε εξίσου συχνά καρδιοαναπνευστική προπόνηση, που θα σας βοηθήσει να κρατήσετε σε καλύτερο έλεγχο το λίπος του σώματός σας. Δοκιμάστε το σκοινάκι, το στατικό ποδήλατο και το γρήγορο περπάτημα.

Τα σπορ που σας ταιριάζουν
Όσοι έχετε ασχοληθεί με σπορ θα έχετε παρατηρήσει ότι κάποια αθλήματα ταιριάζουν περισσότερο στο σώμα σας. Πράγματι, δεν είναι όλα τα σώματα πλασμένα με τις ίδιες δυνατότητες. Οι ειδικοί εξηγούν ότι υπάρχουν τρεις βασικοί σωματότυποι με διαφορετική διάπλαση (ωστόσο, υπάρχουν και πολλές παραλλαγές των βασικών αυτών τύπων).
Ο αδύνατος και ελαφρύς (εκτόμορφος): Έχει μακρύ σώμα, αδύνατο σκελετό και σχετικά χαμηλό ποσοστό λίπους. Δυσκολεύεται να «χτίσει» εύκολα μυϊκό ιστό και έχει σχετικά γρήγορο μεταβολικό ρυθμό, το οποίο σημαίνει ότι δεν «βάζει» εύκολα βάρος. Λόγω της ελαφριάς κατασκευής του, του ταιριάζουν σπορ όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, ο μαραθώνιος και το τρίαθλο. Η άσκησή του πρέπει να εστιάζει στην αύξηση της μυϊκής μάζας με προπόνηση ενδυνάμωσης σε συνδυασμό με μέτριας έντασης αεροβική άσκηση.
Βαρύς και με περισσότερο ποσοστό λίπους (ενδόμορφος): Έχει εκ φύσεως πιο βαριά κατασκευή, μεγαλύτερη δύναμη, αλλά και τάση για συσσώρευση λίπους, επειδή ο μεταβολικός ρυθμός του είναι σχετικά αργός. Το σώμα του είναι ιδανικό για σπορ με βάρη, πάλη και ομαδικά αθλήματα επαφής. Επειδή έχει την τάση να παίρνει βάρος εύκολα, συνιστάται η προπόνησή του να εστιάζει στην αεροβική άσκηση.
Μυώδης με χαμηλό ποσοστό λίπους (μεσόμορφος): Όσοι έχουν αυτόν τον σωματότυπο θεωρούνται πλασμένοι για αθλητές! Αποδίδουν καλά σε όποιο σπορ και αν διαλέξουν, π.χ. στο τρέξιμο και στο σπριντ, στην ποδηλασία, στο μποξ, στην άρση βαρών. Το σώμα τους είναι ευπροσάρμοστο, «χτίζουν» εύκολα μυϊκό ιστό και έχουν αντοχή. Η άσκησή τους πρέπει να συνδυάζει την αεροβική προπόνηση με την προπόνηση ενδυνάμωσης σε μέτρια ένταση. 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΝΙΑΔΗ, καθηγητή Φυσικής Αγωγής.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου