Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Εμπλοκή με την αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ του συστήματος στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης

Ο infojim γράφει:
Η τεχνολογία εξελισσεται ,βοηθώντας την ανάπτυξη των επιστημών ραγδαίως.
Με αυτό τον τρόπο εξελίχθηκε, ο έλεγχος της μέτρησης γλυκόζης στους ασθενείς που έχουν σακχαρώδη διαβήτη.
Από την μέτρηση σακχάρου στα ούρα,η τεχνόλογία βοήθησε να περάσουμε στην μέτρηση γλυκόζης με τους μετρητές σακχάρου αίματος,.Οί μετρητές τελειοποιήθηκαν, κάποιοι απο αυτούς μετρούσαν και τις κετόνες στο αίμα.
Αυτές οι θαυματουργές μικρές συσκευές,βοήθησαν τους διαβητικούς ασθενείς να ρυθμίζουν το σακχαρο τους, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις επιπλοκές και κυρίως τις υπογλυκαιμίες.
Με μεγάλο σεβασμό στους μετρητές σακχάρου, η τεχνολογία βοήθησε την εξέλιξη της μέτρησης γλυκόζης με ένα σύστημα που καταγράφει την γλυκόζη όλο το 24ωρο, και δίνει τη δυνατότητα στον διαβητικό ασθενή να ελέγξει την γλυκόζη του κάθε ένα λεπτό, χωρίς να χρειάζεται να τρυπά το δάκτυλο του,
Όταν ένας διαβητικός ασθενής κυρίως τύπου 1 αλλά και ένας ασθενής τύπου 2 σε εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλίνης, χρειάζεται να τρυπήσει το δάκτυλο του από τέσσερις εως δέκα φορές, (ειδικά αν κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας κάνει υπογλυκαιμία),το συγκεκριμένο σύστημα γλυκόζης έρχεται να καλύψει αυτή την ανάγκη, της μέτρησης γλυκόζης χωρίς τρύπημα στο δάκτυλο,και κυρίως να προσφέρει στον ασθενή,άρτιες προυποθέσεις για μία σωστή ρύθμιση και αποφυγή επιπλοκών.
Η δαπάνη για τον Εοπυυ, είναι όσο το κόστος των ταινιών που χρειάζεται ένας διαβητικός ασθενής τύπου 1.
Αντί λοιπόν το προιόν να αγκαλιαστεί από όλους τους φορείς υγείας, και κυρίως από τον Εοπυυ, παρατηρείται τεράστια καθυστέρηση στη διαδικασία αποζημίωσης.
Και είναι εύλογη η απορία πως ένα επαναστατικό προιόν,όπως το αυγκεκριμένο σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης,απορρίπτεται από την επιτροπή διαπραγμάτευσης ως ένα εξειδικευμένο ιατρικοτεχνολογικό προιόν,όπου δεν έχει θέση στις παροχές Εκπυ.
Μήπως θα έπρεπε όλοι οι αρμόδιοι φορείς να γνωρίσουν το προιόν, να μάθουν το προιόν,να αναγνωρίσσουν τα τεράστια οφέλη για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1,και όχι μόνο.
Είναι σίγουρο ότι και οι ίδιοι,θα το πρότειναν σε κάποιο συγγενή τους ή κάποιο φίλο ή φιλη του,που είχε σακχαρώδη διαβήτη.
Είναι σίγουρο  ότι όταν καταλάβαιναν τη μείωση δαπάνης της υγείας από τις επιπλοκές και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τη μείωση της δαπάνης από την χρήση ινσουλίνης αφού με το συγκεκριμένο σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης προσφέρεται καλύτερη ρύθμιση, όταν καταλάβαιναν ότι με το συγκεκριμένο προιόν οι ασθενείς γλιτώνουν από την ταλαιπωρία του τρυπήματος,τότε και οι ίδιοι θα έκαναν τα αδύνατα, δυνατά ώστε το προιόν να αποζημιωθεί το συντομότερο.
Καλούνται όλοι οι φορείς, να γράψουν τη δική τους ιστορία, αγκαλιάζοντας με αυτό το επαναστατικό προιόν μία ευαίσθητη ομάδα ασθενών,όπως είναι οι διαβητικοί ασθενείς, και κυρίως οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1.
Κλείνοντας θέλω να πω ότι υποκλίνομαι σε όλες τις ενέργειες,εκδηλώσεις, ομάδες διαβητικών ασθενών θαυμάζοντας όλες τις προσπάθειες,και τους αγώνες για να έχουν μία ποιοτική ζωή.



Παρατείνεται η αγωνία για χιλιάδες ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη σχετικά με την αποζημίωση του νέου συστήματος στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης από τον ΕΟΠΥΥ.
Αν και ο ΕΟΠΥΥ εισηγήθηκε θετικά για την αποζημίωση του νέου συστήματος στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης επέστρεψε την εισήγηση του ΕΟΠΥΥ πίσω χωρίς να καθορίσει τιμή αποζημίωσης, κρίνοντας  ότι τα συστήματα αυτά δεν περιλαμβάνονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών (ΕΚΠΥ), οπότε απαιτείται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ) για την αποζημίωσή τους.

Να σημειωθεί ότι η ένταξη του  συγκεκριμένου  συστήματος ήταν αίτημα πολλών διαβητικών  διότι καταγράφει ανώδυνα και αναίμακτα τις τιμές σακχάρου και συμβάλλει στον καλύτερο αυτοέλεγχο και την αποτελεσματικότερη διαχείριση του διαβήτη  και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα μικρά παιδιά που δεν θα αναγκάζονται να τρυπούν τα δάχτυλά τους  αμέτρητες φορές καθημερινά.

Η κωλυσιεργία εισόδου νέων τεχνολογιών για το διαβήτη, που συμβάλλουν στον καλύτερο αυτοέλεγχο και την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου τέθηκε ως θέμα  από την  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), στον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό σε πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί του. Συγκεκριμένα για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το νέο σύστημα στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ υποστήριξε ότι είναι λανθασμένη.

Ο Υπουργός Υγείας  από τη μεριά του δεσμεύτηκε πως θα εκδώσει την Υπουργική Απόφαση που θα διευκολύνει τις διαδικασίες στον ΕΟΠΥΥ.

Επιπλέον, η αντιπροσωπεία  της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στην διάρκεια της συνάντησης παρέδωσε στον Υπουργό σχετικό Υπόμνημα, του εξέθεσε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και άπτονται του Υπουργείου Υγείας.

Τέθηκε ακόμα το μεγάλο ζήτημα των ανασφάλιστων ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, οι οποίοι παρόλο που μπορούν , σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου, να προμηθεύονται το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων, ωστόσο σύμφωνα με την Ομοσπονδία σε κάποια από αυτά, ακόμη και μετά την παρέμβαση του Υπουργείου, δεν προμηθεύουν σε  εξωνοσοκομειακούς ασθενείς κανένα αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, ενώ σε άλλα νοσοκομεία παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις.

Ο κ. Ξανθός διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ότι το θέμα αυτό αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου και θα γίνουν όλες οι ενέργειες για την άμεση αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος με εξαργύρωση των συνταγών του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Σχετικά με την στελέχωση των Διαβητολογικών Ιατρείων, όπως επίσης και της οργάνωσης Ιατρείων Διαβητικού Ποδιού ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κ. Χρήστος Δαραμήλας εξήγησε στον Υπουργό ότι στις παρούσες συνθήκες, όπου τα Νοσοκομεία αποτελούν ένα σημαντικό πυλώνα στον οποίο απευθύνεται ένα μεγάλο μέρος των πασχόντων, η κατάργησή τους θα προκαλέσει σωρεία προβλημάτων.


Η αντιπροσωπεία της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εξέφρασε την πάγια θέση της για πλήρη στελέχωσή τους με το απαραίτητο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και το ανάλογο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, καθώς επίσης και την ίδρυση Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων όπου αυτά δεν υπάρχουν ή υπήρχαν και έχουν ουσιαστικά καταργηθεί, όπως για παράδειγμα στην Κοζάνη, στη Σπάρτη και στη Φλώρινα.

Ο Υπουργός τόνισε επί του συγκεκριμένου θέματος ότι «είναι ευθύνη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και αρμοδιότητα του Υπουργείου, οπότε θα γίνει το καλύτερο δυνατό έτσι ώστε να μπορούν να καλύπτονται ανά περιοχή όλοι οι ασθενείς».

Τέλος, προτάθηκε από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ η μηδενική συμμετοχή στην ινσουλίνη, την ορμόνη αυτή της ζωής, για όσα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 κρίνει ο θεράπων ιατρός ότι πρέπει να μπουν εντατικά στη χορήγηση ινσουλίνης για την αντιμετώπιση της πάθησής τους.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου