Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Χαρές και κίνδυνοι της θάλασσας

Καλημέρα σε όλους, να περάσουμε όλοι μία ξεκούραστη και ξένοιαστη Κυριακή.
Μετά από ένα απρόβλεπτο διήμερο στα μέσα Μαίου, γεμάτο βροχή και δροσιά προς λίγο κρύο, θέλω να πιστεύω πως επιτέλους μπαίνουμε σε ρυθμούς καλοκαιριού.
Είμαι σίγουρος ότι αρκετός κόσμος θα περάσει την Κυριακή του στις παραλίες.
Χαρά Θεού σήμερα,μπορούμε να απολαύσουμε το πρώτο ή από τα πρώτα μπάνια στη θάλασσα, 
Για αυτό σας προσκαλώ με χαρά, να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο,για να θυμηθούμε ότι εκτός από τη χαρά που μας δίνει ένα μπάνιο στη θάλασσα,υπάρχουν και κίνδυνοι που με τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα,μπορούμε να τους αποφύγουμε.

Η λίστα με τα οφέλη του για τον οργανισμό είναι μακριά και αποκτά προστιθέμενη αξία, όταν γίνεται στη θάλασσα. Εκτός του ότι αποτελεί την πληρέστερη άσκηση, γιατί γυμνάζει ταυτόχρονα όλους τους μύες, το θαλασσινό νερό είναι ευεργετικό για τους πνεύμονες, τις πληγές και τις αρθρώσεις: ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθά τον οργανισμό μας να καταπολεμήσει τις αλλεργίες. Το κολύμπι είναι επίσης εξαιρετικό αγχολυτικό! Μας δίνει ενέργεια, μας χαλαρώνει, χαρίζει καλύτερη ποιότητα ύπνου και πιο ήρεμη συμπεριφορά.



Όσο για τις παγίδες που κρύβει η θάλασσα; Η λαϊκή σοφία – και οι Έλληνες είναι λαός «ψημένος» στο αλάτι – λέει ότι η θάλασσα θέλει σεβασμό. Και γνώση. Η θάλασσα, δεν είναι επικίνδυνη για όποιον γνωρίζει και προνοεί.
• Φροντίστε να μην «ξεχνάνε» τα παιδιά το σωσίβιό τους, όσο παίζουν στο νερό, ακόμα κι αν διαμαρτύρονται ότι θα μείνουν «στα ρηχά».
• Προτιμήστε τα σωσίβια με τα αποσπώμενα σφουγγαράκια και τις σανίδες εκμάθησης, εργαλεία που χρησιμοποιούνται και στα κολυμβητήρια. Οι κουλούρες, τα μπρατσάκια, τα φουσκωτά γιλέκα και άλλα μέσα, ενοχοποιούνται για ατυχήματα – κανένα, όμως, σωστικό μέσο δεν υποκαθιστά την προσοχή του γονιού. Μη χάνετε τα παιδιά από τα μάτια σας στη θάλασσα.
• Μην κολυμπήσετε για κανέναν λόγο αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα σας, όσο δηλαδή διαρκεί η πέψη. Οι λειτουργίες του οργανισμού μας επιβραδύνονται εκείνες τις ώρες, με αποτέλεσμα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ανακοπής.
• Εξετάστε το βυθό για κοφτερά βράχια ή άλλα επικίνδυνα αντικείμενα στο σημείο όπου θα παίξουν τα παιδιά. Οι βουτιές από τα βράχια μπορεί να γίνουν αιτία σοβαρού τραυματισμού, αν κάποιος δεν έχει εκτιμήσει το βάθος και την ποιότητα του βυθού, αλλά και την ολισθηρότητα και το σχήμα του βράχου.
• Μην απομακρύνεστε από την ακτή, αν δεν ξέρετε καλό κολύμπι. Αλλά και αν ξέρετε, καλό είναι να μην απομακρύνεστε μόνος/μόνη.
• Αποφύγετε να κολυμπάτε στα ανοιχτά, εκεί όπου υπάρχει το ενδεχόμενο να περνάνε βάρκες ή ταχύπλοα. Σεβαστείτε τις ενδεικτικές πινακίδες, αν υπάρχουν.
• Μην αγνοείτε τυχόν πινακίδες που προειδοποιούν ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη ή επικίνδυνη (θαλάσσια ρεύματα, απότομα βράχια, μεγάλα κύματα).
• Αν πάθετε κράμπα, μην πανικοβληθείτε. Χαλαρώστε το σημείο που «πιάστηκε» και κολυμπήστε με αργές κινήσεις προς τα έξω.
• Θυμηθείτε: το ανθρώπινο σώμα δε βουλιάζει! Αν κουραστείτε, απλώς αφεθείτε ακίνητοι στην επιφάνεια ανάσκελα και συνεχίστε μόλις ξεκουραστείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου