Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Διαβήτης Τύπου 1: Πρόληψη με Μετφορμίνη;

Τον περασμένο Νοέμβριο,το JDRF ανακοίνωσε ότι ερευνητές βρήκαν βιολογικούς δείκτες για τον διαβήτη τύπου 1 πολύ πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα στα παιδιά. Τώρα, μια άλλη ομάδα ερευνητών ελπίζει να δει εάν μπορεί να προλάβει τον Τύπο 1 πριν τα παιδιά νοσήσουν, και για να το πετύχουν αυτό σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν ένα κλασικό φάρμακο στη διαχείριση του διαβήτη, τη μετφορμίνη.

Η μετφορμίνη συνδέεται συνήθως με διαβήτη τύπου 2, αλλά τώρα Σκωτσέζοι ερευνητές δοκιμάζουν να δουν, αν μπορούν να αποτρέψουν τον διαβήτη τύπου 1. Για την ακρίβεια,σκοπεύουν να χορηγήσουν το φάρμακο σε παιδιά που είναι πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1 με την ελπίδα να παρατείνουν την παγκρεατική λειτουργία ή την πρόληψη του διαβήτη συνολικά.

Σύμφωνα με αναφορά του  BBC, οι ερευνητές σχεδιάζουν να έρθουν σε επαφή με 6.400 Σκωτσέζικες οικογένειες που μέλη τους νοσούν από διαβήτη τύπου 1 και να προσκαλέσουν τα παιδιά με γονέα ή αδελφό με Τύπο 1 προκειμένου να ελεγχθούν τα αίματά τους για τους συγκεκριμένους δείκτες. Στις περιπτώσεις που βρεθούν αυτοί οι δείκτες, τα παιδιά θα λάβουν μετφορμίνη, ένα φάρμακο που έχει σχεδιαστεί για να μειώσει την ποσότητα γλυκόζης που παράγεται και απελευθερώνεται από το ήπαρ. Το σκεπτικό είναι ότι η μετφορμίνη μπορεί να εμποδίσει το στρες του παγκρέατος και αυτό μπορεί να εμποδίσει το ανοσοποιητικό σύστημα να φτάσει σε μηδενικό σημείο. Οι δοκιμές θα διεξαχθούν από το Πανεπιστήμιο του Dundee και τη μονάδα κλινικών δοκιμών του Tayside στη Σκωτία.

Υπάρχουν ακόμα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με αυτήν την προσπάθεια, ενώ υπάρχουν απόψεις,  που ενώ η μετφορμίνη μπορεί να είναι ένα από τα πιο ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα στον κόσμο, παρόλα αυτά υπάρχει ακόμα κάποιο μυστήριο σχετικά με τον μηχανισμό που δρα. Δεν είναι επίσης σαφές, σύμφωνα πάντα με την αναφορά, πόσο μπορεί να παραταθεί η λειτουργία των β-κυττάρων.

Παρόλα αυτά, αξίζει να δούμε τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 1 πριν ακόμα τα παιδιά νοσήσουν.
Ελπίζουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα από αυτή τη μελέτη τους επόμενους μήνες,

Διαβάστε το άρθρο ΕΔΩ καθώς και την πλήρη αναφορά του BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου