Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Νέα εποχή ελευθερίας για τις γυναίκες με διαβήτη κύησης

Η εγκυμοσύνη αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο ωραίες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας.

Ο ερχομός μιας νέας ζωής από την ίδια την γεμίζει χαρά, αγάπη και κυρίως προσμονή και αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει κάθε μαμά. Αυτό, ωστόσο, που δεν λείπει από τις περισσότερες μέλλουσες μανούλες είναι το άγχος για την καλή έκβαση της εγκυμοσύνης χωρίς προβλήματα. Κάθε εγκυμοσύνη, όμως, είναι διαφορετική και πολλές γυναίκες καλούνται από τους γιατρούς τους να ακολουθήσουν κάποιες οδηγίες ώστε να φέρουν με ασφάλεια το μωρό τους στον κόσμο.

Ένα από τα ζητήματα, επίσης, που μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της κύησης είναι ο διαβήτης. Είναι ένα συχνό φαινόμενο καθώς περίπου 7,5% των εγκύων έχουν διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 ενώ παράλληλα 1 στις 7 γυναίκες αναμένεται να εκδηλώσει διαβήτη κύησης. Για τις γυναίκες που δεν έχουν διαβήτη, περίπου στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης γίνεται η εξέταση της καμπύλης σακχάρου, η οποία μετρά την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη για την παραγωγή ενέργειας. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να ανησυχήσει μια έγκυο, αλλά όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν ακολουθώντας τις κατάλληλες οδηγίες.

Ο γιατρός ενημερώνει την έγκυο πως όσες γυναίκες έρθουν αντιμέτωπες με τον διαβήτη κύησης εμφανίζουν κίνδυνο εκδήλωσης υπογλυκαιμίας και υπεργλυκαιμίας και γι' αυτό το λόγο συστήνεται να μετρούν τη γλυκόζη τους 4 έως 10 φορές την ημέρα για καλύτερη διαχείριση του διαβήτη.

Παραδοσιακά, ο έλεγχος της γλυκόζης γίνεται με τρύπημα στα δάκτυλα και πολλές εγκυμονούσες βρίσκουν τη διαδικασία επίπονη και δυσάρεστη. Το σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης FreeStyle Libre, σηματοδοτεί μια νέα εποχή στον έλεγχο της γλυκόζης, γιατί πλέον οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να παρακολουθούν το σάκχαρό τους με μια απλή σάρωση, χωρίς τρυπήματα στα δάκτυλα!
Πώς; Με έναν μικρό και διακριτικό αισθητήρα που τοποθετείται στο πίσω μέρος του άνω βραχίονα και καταγράφει αυτόματα τη γλυκόζη μέρα-νύχτα με τη συσκευή ανάγνωσης την οποία σαρώνει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας επάνω από τον αισθητήρα! Η διαδικασία είναι απλή, ανώδυνη, διακριτική, και μπορεί να γίνει οπουδήποτε, ακόμη και επάνω από τα ρούχα. Σε ένα δευτερόλεπτο η έγκυος μπορεί να δει την τρέχουσα τιμή γλυκόζης, ένα βέλος τάσης που υποδεικνύει το ρυθμό μεταβολής γλυκόζης και αν αυτή αυξάνει, μειώνεται ή παραμένει σταθερή, καθώς και ένα ιστορικό γλυκόζης 8 ωρών.

Έρευνες έχουν αποδείξει την ακρίβεια, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του συστήματος FreeStyle Libre: λιγότερο στρες (98%), λιγότερος πόνος (100%), περισσότερη ευκολία (94%), περισσότερη διακριτικότητα (95%) για τη μέλλουσα μανούλα!

Ακόμη, λοιπόν, κι αν εκδηλώσετε διαβήτη κύησης, δε χρειάζεται να ανησυχείτε για τίποτε: το σύστημα FreeStyle Libre μπορεί να αντικαταστήσει με ασφάλεια την τακτική παρακολούθηση γλυκόζης αίματος με τρύπημα στα δάκτυλα και θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αποτελεσματικά το διαβήτη. Νιώστε ελεύθερες στην εγκυμοσύνη, αναπτύσσοντας ένα εξατομικευμένο πλάνο με τον γιατρό σας, και απολαύστε περισσότερες στιγμές ηρεμίας χαϊδεύοντας την κοιλίτσα, χωρίς άγχος για την παρακολούθηση της γλυκόζης!

Διαβήτης κύησης

Διαβήτης κύησης: τι είναι και τι πρέπει να προσέχω

Η έγκυος θα πρέπει να γνωρίζει ότι η αύξηση στο σάκχαρό της μπορεί, ανάλογα με την εβδομάδα εγκυμοσύνης, να επηρεάσει δυσμενώς την ανάπτυξη του εμβρύου. Δηλαδή, στην αρχή της κύησης (1ος – 3ος μήνας) υπάρχει αυξημένος κίνδυνος π.χ. αποβολής ή εμφάνισης συγγενούς ανωμαλίας του εμβρύου.

Στο 2ο και 3ο τρίμηνο, το αυξημένο σάκχαρο της μητέρας διεγείρει το πάγκρεας του εμβρύου προς μεγαλύτερη έκκριση εμβρυϊκής ινσουλίνης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ασύμμετρη αύξηση του εμβρύου, όπου το βάρος (δείκτης αποθήκης λίπους), επηρεάζεται πιο πολύ από το ύψος (δείκτης σωματικής ωρίμανσης).

Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μετά την 24η βδομάδα. Ωστόσο, αν υπάρχει ιατρικό ιστορικό διαβήτη, ο έλεγχος συνιστάται να γίνεται και πριν από τη βδομάδα αυτή. Ειδικότερα αν υπάρχει ιστορικό διαβήτη τύπου 2 χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Οι παραπάνω διαταραχές συνιστούν την μακροσωμία του εμβρύου, η οποία μπορεί να διαγνωσθεί με υπερηχογράφημα. Η μακροσωμία αποτελεί συχνή επιπλοκή του αρρύθμιστου σακχαρώδους διαβήτη κύησης.

Οι γυναίκες που:

είχαν προηγούμενη κύηση με σακχαρώδη διαβήτη
γέννησαν μωρό με βάρος μεγαλύτερο από 4 Kg
έχουν ιστορικό ανεξήγητων ενδομητρίων θανάτων
έχουν συγγενείς Α’ βαθμού με σακχαρώδη διαβήτη
ξεκινούν την κύηση με παραπάνω κιλά σωματικού βάρους (παχυσαρκία)
έχουν ηλικία μεγαλύτερη από 30 ετών
έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη κύησης.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μία έγκυος που δεν συμπεριλαμβάνεται στις παραπάνω κατηγορίες, δεν έχει πιθανότητα να εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη.

Γι’ αυτό, όλες οι έγκυοι μεταξύ 24ης και 28ης εβδομάδας κύησης πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για σακχαρώδη διαβήτη.

Η εγκυμοσύνη είναι από μόνη της μια διαβητογόνος κατάσταση λόγω των ορμονών της κύησης.

Τι πρέπει να προσέχει η έγκυος

Θα πρέπει να αλλάξει/ προσαρμόσει τις διατροφικές της συνήθειες βάσει ειδικού διαιτολογίου που χορηγείται από τον ιατρό της. Προτείνεται η μείωση των υδατανθράκων και ο τακτικός έλεγχος του σακχάρου με μετρητή αυτοέλεγχου (μετρητής γλυκόζης).
Ο διαβητολόγος οφείλει να την παρακολουθεί τακτικά, ελέγχοντας τις μετρήσεις του σακχάρου αίματος από το ημερολόγιο καταγραφής της ασθενούς. Ειδικό διαιτολόγιο και κάποιας ελαφριάς μορφής άσκηση (όπως π.χ. περπάτημα) είναι επιθυμητά.

Η θεραπεία περιλαμβάνει παρέμβαση στις διατροφικές συνήθειες της γυναίκας και αν χρειαστεί στην χορήγηση ινσουλίνης. Θεραπευτικός στόχος μας είναι η έγκυος να έχει σάκχαρο νηστείας το πρωί μικρότερο από 90mgr/dl και μία ώρα μετά το φαγητό μικρότερο από 130mgr/dl. Αυτές οι τιμές σακχάρου θα πρέπει να συνοδεύονται από φυσιολογικό υπερηχογράφημα.


Ιατρικές πληροφορίες: Μπαλαμπάνης Κωνσταντίνος, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Ράλλης Ιωάννης, Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος, Κούνα Ελευθερία, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Επιμέλεια: Ιωάννα, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime

Τελευταία ενημέρωση: 10 Νοεμβρίου 2017
© 2017 Doctoranytime. All rights reserved.

ΠΗΓΗ : 

Freestyle libre