Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Γιατί ξυνόμαστε όταν έχουμε φαγούρα: Δείτε τι γίνεται σε δέρμα και εγκέφαλο! [vid]

Το κάνουμε σχεδόν ασυναίσθητα δεκάδες φορές μέσα στην ημέρα. Κάποια μικρή ενόχληση, μια στιγμιαία φαγούρα στο κεφάλι, στο χέρι, στο πρόσωπο ή οπουδήποτε αλλού στο σώμα και σπεύδουμε αμέσως να ξύσουμε με τα δάχτυλά μας εκείνο το σημείο, για να βρούμε ανακούφιση. Αλλά γιατί ακριβώς τελικά αυτό μας ανακουφίζει; Τι στο καλό συμβαίνει στο σώμα;

Απάντηση στο γιατί ξυνόμαστε όταν έχουμε φαγούρα δίνει ο Mark Α. W. Andrews, καθηγητής φυσιολογίας και διευθυντής του τμήματος Independent Study Pathway στο Lake Erie College of Osteopathic Medicine:

Η φαγούρα, επίσης γνωστή και ως κνησμός, είναι μια γενική αίσθηση που προκύπτει από τον ερεθισμό των κυττάρων του δέρματος ή των νευρικών κυττάρων που σχετίζονται με το δέρμα. Αν και μπορεί να είναι ενοχλητική, η φαγούρα χρησιμεύει ως ένας σημαντικός αισθητήρας και αυτοπροστατευτικός μηχανισμός, όπως και άλλες αισθήσεις του δέρματος, όπως η αφή, ο πόνος, το ρίγος, το κρύο και η ζέστη. Μπορεί να μας ειδοποιήσει για επιβλαβείς εξωτερικούς παράγοντες, αλλά μπορεί να γίνει αφόρητη αν δεν αντιμετωπιστεί.

Ο κνησμός είναι ένα κυρίαρχο σύμπτωμα πολλών δερματικών παθήσεων και επίσης εμφανίζεται σε μερικές ασθένειες που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα. Η φαγούρα στην επιδερμίδα εμφανίζεται λόγω της διέγερσης των αντίστοιχων νευρικών απολήξεων (pruriceptors) μέσω μηχανικών, θερμικών ή χημικών διαβιβαστών. Αυτοί περιλαμβάνουν:

-- Χημικές ουσίες για ανοσοαπόκριση (ισταμίνες) και ανακούφιση πόνου (οπιοειδή)

-- Τα νευροπεπτίδια, τα οποία περιλαμβάνουν διαβιβαστές ρυθμίσεως του πόνου, που απελευθερώνονται εντός του εγκεφάλου, όπως οι ενδορφίνες

-- Οι νευροδιαβιβαστές ακετυλοχολίνη και σεροτονίνη

-- Οι προσταγλανδίνες, οι οποίες είναι λιπίδια που, μεταξύ άλλων, δημιουργούν την αίσθηση του πόνου στα κύτταρα του νωτιαίου μυελού.

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Ινομυαλγία: Τι είναι, πώς αντιμετωπίζεται;

Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διάχυτο μυοσκελετικό πόνο, διάχυτη ευαισθησία αλλά και άλλα γενικά συμπτώματα όπως διαταραχή του ύπνου και του συναισθήματος. Η λέξη είναι σύνθετη από το ινο-(ινώδης ιστός) και -μυαλγία (πόνος στους μυς).

Χαρακτηρίζεται ως σύνδρομο και όχι σαν νόσος. Νόσος είναι μια ιατρική κατάσταση με ειδική αιτία ή αιτίες και αναγνωρίσιμα σημεία και συμπτώματα.

Αντίθετα, σύνδρομο χαρακτηρίζεται ένα σύνολο συμπτωμάτων και σημείων καθώς και ιατρικών προβλημάτων που συμβαίνουν μαζί, αλλά δεν έχουν συγκεκριμένη αναγνωρίσιμη αιτία. Παρά το ότι σχετίζεται με τα ρευματικά νοσήματα, δεν είναι αμιγώς αρθρίτιδα διότι δεν παρατηρείται φλεγμονή ή βλάβη στις αρθρώσεις.

Ωστόσο μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, κόπωση και να διαταράξει την καθημερινότητα ενός ατόμου.

Ποιοι μπορούν να πάθουν ινομυαλγία;

Είναι μια πολύ συχνή πάθηση. Μπορεί να προσβληθεί το 3-6% του πληθυσμού. Το 75-90% είναι γυναίκες, ωστόσο μπορεί να προσβληθούν άνδρες ακόμα και παιδιά, σπανιότερα. Μπορεί να υπάρχει σε μια οικογένεια, ή μεταξύ συγγενών. Η διάγνωση γίνεται συνήθως στις ηλικίες 20-50 ετών , αλλά αυξάνει η συχνότητα με την ηλικία.

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Γιατί οι διαβητικοί πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη

Οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 κινδυνεύουν από σοβαρές επιπλοκές, με την καρδιαγγειακή νόσο να αποτελεί την πρώτη αιτία νοσηρότητας και θανάτου.

Οι ειδικοί συστήνουν στους πάσχοντες από διαβήτη να λαμβάνουν ασπιρίνη, η οποία μειώνει την συγκόλληση των αιμοπεταλίων περιορίζοντας την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβου, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει στη συνέχεια εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα.

Μέχρι σήμερα οι κατευθυντήριες οδηγίες καθορίζουν τη λήψη της σε μια φορά την ημέρα.

Σύμφωνα με μελέτη ωστόσο που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), στη Λισαβόνα, η λήψη ασπιρίνης δύο φορές την ημέρα, αντί για μία, μπορεί να ενισχύσει την καρδιαγγειακή προστασία στα άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Αάρχους στη Δανία μελέτησαν αν φθίνει η δράση της ασπιρίνης κατά τη διάρκεια του 24ώρου σε 21 άτομα με διαβήτη τύπου 2 χωρίς καρδιαγγειακή νόσο και ιδίου φύλου υγιή άτομα, μετά από μια εβδομάδα θεραπείας με χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνη.

Δείγματα αίματος ελήφθησαν στην αρχή της μελέτης και 1 ώρα μετά την πρόσληψη 75 mg ασπιρίνης, ώστε να καθοριστεί η λειτουργία των αιμοπεταλίων σε συνάρτηση με την ασπιρίνη και τα επίπεδα συγκόλλησης πριν από την αγωγή. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες έκαναν αγωγή για έξι ημέρες με μια δόση ημερησίως και τα δείγματα αίματος λαμβάνονταν μια ώρα και 24 ώρες μετά την λήψη.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι ασθενείς με διαβήτη και χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου είχαν χρονο-εξαρτημένη αύξηση στην συγκόλληση των αιμοπεταλίων κατά την 24ωρη βασική δόση ασπιρίνης. Το ίδιο συνέβαινε και στην ομάδα ελέγχου. Αυτό σημαίνει ότι η ικανότητα της ασπιρίνης να αναστέλλει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων και να προλαμβάνει την καρδιαγγειακή νόσο έφθινε όταν η χορήγηση γινόταν μια φορά το 24ωρο.

Για το λόγο αυτό προτείνεται διπλή δόση ασπιρίνης στο 24ωρο ώστε να υπάρχει αποτελεσματική αντιπηκτική δράση.

ΠΗΓΗ

Οι αντιδιαβητικές ιδιότητες της ελιάς

Τα οφέλη της ελιάς και των παράγωγων προϊόντων της όπως το ελαιόλαδο είναι ευρέως γνωστά εδώ και αιώνες, ιδίως για την καρδιαγγειακή υγεία.

Φαίνεται όμως ότι η ελιά και το ελαιόλαδο έχουν και αντιδιαβητικές ιδιότητες, όπως δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη στην επιθεώρηση Biochemistry.

Ερευνητές από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια (Virginia Tech) ανακάλυψαν μάλιστα το συγκεκριμένο συστατικό που συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Ονομάζεται ελαιοευρωπεΐνη (ή ελευρωπαΐνη) και είναι μια σύνθετη ουσία που προωθεί την απελευθέρωση ινσουλίνης ώστε να ρυθμίζονται αποτελεσματικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Παράλληλα, η ελαιοευρωπεΐνη επιδρά στην αμυλίνη, η οποία απαντάται σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό των διαβητικών και σχηματίζει βλαβερά συμπλέγματα.

Μέσω αυτών των δύο μηχανισμών η ελιά μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά ενάντια στον διαβήτη τύπου 2, εκτιμούν οι ερευνητές.
«Η μελέτη μας όχι μόνο συμβάλλει στη βαθύτερη κατανόηση των βιοχημικών ιδιοτήτων της ελαιοευρωπεΐνης αλλά παράλληλα μπορεί να ενθαρρύνει το ευρύ κοινό να δώσει περισσότερη έμφαση στην ελιά και στα παράγωγα προϊόντα της, δεδομένης της “επιδημίας” διαβήτη που καταγράφεται παγκοσμίως» επισημαίνει ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης Μπιν Χου.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να αξιοποιήσουν την ελαιοευρωπεΐνη σε κλινικές μελέτες, δοκιμάζοντας την επίδρασή της σε πειραματόζωα με διαβήτη και εξερευνώντας πιθανές επιπρόσθετες επιδράσεις της στον μεταβολισμό και τη γήρανση.

ΠΗΓΗ

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Μετρητές γλυκόζης: από το Dextrostix του 1963 στο FreeStyle Libre του 2016


Μετρητές γλυκόζης: από το Dextrostix του 1963 στο FreeStyle Libre του 2016
ΔιαβήτηςΔιαβήτης τύπου 1
Αφορμή για το παρόν άρθρο στάθηκε η επίσκεψή μας στο Μουσείο Διαβήτη που βρίσκεται στο εσωτερικό του κτιρίου που στεγάζει τον APDP – τον παλαιότερο οργανισμό για τον διαβήτη στον κόσμο. Το APDP βρίσκεται στην καρδιά της Λισαβόνας, εκεί που η Abbott έδωσε την ευκαιρία σε Πορτογαλία, Ελλάδα και Πολωνία να βρεθούν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους σε σχέση με τον διαβήτη. Στο Μουσείο Διαβήτη μπορούσε να δει κανείς όλη την ιστορία της νόσου και της τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκε για τη διαχείρισή της κατά τη διάρκεια των τελευταίων 100 ετών.
Κρατώντας στα χέρια μας το Freestyle Libre, ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό να βλέπουμε τα στάδια που πέρασε η ανθρωπότητα για να καταλήξει σε έναν τέτοιο τεχνολογικό επίτευγμα.
Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, την ιστορία των μετρητών γλυκόζης, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό που επιμελήθηκε το GlykouliGr και το προσφέρει σε όλους εσάς, τους αναγνώστες του.