Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Τι προσέξουμε κατά τον καθαρισμό των αυτιών μας

Πολύ συχνά ακούμε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον καθαρισμό των αυτιών μας με τη χρήση της μπατονέτας μετά το μπάνιο, αλλά ίσως δεν είναι γνωστό ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε τον πολύ συχνό καθαρισμό τους με αυτήν τη μέθοδο.

Ακολουθούν οι μερικοί λόγοι για τους οποίους δεν θα πρέπει να το παρακάνουμε καθώς έτσι ενδέχεται να προκαλέσουμε σημαντικά προβλήματα:

  • Το κίτρινο σμήγμα που αφαιρείτε με τη μπατονέτα δεν είναι βρωμιά, αλλά υγρό που παράγει το αυτί προκειμένου να καθαριστεί από μικρόβια και νεκρά κύτταρα. Επομένως, προκειμένου να αποφύγουμε τον τραυματισμό από μια απότομη κίνηση, πρέπει να αρκούμαστε σε ένα απλό καθάρισμα του εξωτερικού μέρους του αυτιού με μία καθαρή πετσέτα.
  • Δεν θα πρέπει να πιστεύουμε πως τα αυτιά μας είναι καθαρά επειδή τα καθαρίζουμε με αυτόν τον τρόπο: στην πραγματικότητα μόνο ένα μικρό μέρος αυτού του κίτρινου σμήγματος έχει αφαιρεθεί, ενώ η μεγαλύτερη ποσότητά του βρίσκεται πιο βαθιά και ίσως χρειάζεται μια επίσκεψη σε Ωτορινολαρυγγολόγο για σωστό καθαρισμό.
  • Αν έχουμε τη συνήθεια καθαρισμού των αυτιών με την χρήση μπατονέτας, το αυτί τείνει να αυξάνει την παραγωγή σμήγματος (δηλαδή του υγρού καθαρισμού του αυτιού), γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τον σχηματισμό βύσματος κυψελίδας (δηλ. αυτό που ονομάζουμε «κερί στο αυτί»). Οι Ωτορινολαρυγγολόγοι επισημαίνουν πως το «κερί στο αυτί» δεν σχηματίζεται στο βαθύ τμήμα του ακουστικού πόρου αλλά στο εξωτερικό του και πιο ειδικά στο 1/3 της απόστασης από το τύμπανο. Γι’ αυτό όταν παρουσιάζεται ασθενής με βύσμα κυψέλης κοντά στο τύμπανο καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ο ασθενής κάνει εκτεταμένη χρήση μπατονέτων, πιθανότατα, με λάθος τρόπο.
  • Αν παρόλα αυτά επιλέγουμε αυτό τον τρόπο καθαρισμού, καλό είναι να μην το παρακάνουμε σπρώχνοντας τη μπατονέτα όλο και βαθύτερα καθώς ο κίνδυνος τραυματισμού στο τύμπανο του αυτιού ή εκδορών στην επιφάνεια του καναλιού του αυτιού είναι υπαρκτός.

Τέλος, εάν ανήκουμε στους ανθρώπους που ο οργανισμός τους παράγει μεγάλη ποσότητα σμήγματος και δεν νιώθουμε άνετα με αυτό, τότε πρέπει να προγραμματίζουμε τακτικούς καθαρισμούς στον ειδικό, προκειμένου και τα αυτιά μας να νιώθουμε καθαρά αλλά και να μην διακινδυνεύουμε βλάβες ή μικροτραυματισμούς σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης για την εξωτερική ωτίτιδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου