Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

L-Καρνιτίνη: να την πάρεις ή όχι;

Η L-καρνιτίνη συντίθεται στο σώμα από το συκώτι και τα νεφρά από τα αμινοξέα λυσίνη και μεθειονίνη. Ανεξάρτητα από το αν οι στόχοι σου είναι να χάσεις λίπος ή να αποκτήσεις μυς, οι πιθανότητες να το πετύχεις θα αυξηθούν σημαντικά εάν πάρεις L-καρνιτίνη αρκεί να μην είσαι αρχάριος και να ακολουθείς συγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης και διατροφής. Δες κάποια από τα οφέλη που σου προσφέρει και απόφασισε αν θα την πάρεις ή όχι.
1 Μειώνει το λίπος
Είναι περισσότερο γνωστή ως το «χαπάκι» που καίει το λίπος. Η κύρια αποστολή της είναι η μεταφορά των λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας στα μιτοχόνδρια του κυττάρου για την παραγωγή ενέργειας. Για να δώσουν ενέργεια αυτά τα λιπαρά οξέα πρέπει να περάσουν την εξωτερική μεμβράνη των κυττάρων και το εξωτερικό περίβλημα των μιτοχονδρίων μέσα στο κύτταρο. Τα μόρια της καρνιτίνης ενώνονται με αυτά ξεχωριστά και τα οδηγούν μέσα στα μιτοχόνδρια. Εκεί η καρνιτίνη απελευθερώνει το λιπαρό οξύ, έτσι ώστε να μετατραπεί σε ενέργεια. Η καρνιτίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την κόπωση και χρησιμεύει ως κατασταλτικό της όρεξης. Ως εκ τούτου, η L-καρνιτίνη είναι σημαντική όταν κάνεις δίαιτα. Δεν μπορεί να εμποδίσει το σώμα σου από την αποθήκευση του λίπους, αλλά μπορεί να αυξήσει την αερόβια ικανότητα σου βοηθώντας σε να κάψεις περισσότερες θερμίδες.
2 Αυξάνει την μυική μάζα
Η L-καρνιτίνη απευθύνεται επίσης σε bodybuilders που θέλουν να φτιάξουν μύες. Ένα συμπλήρωμα διατροφής με L-καρνιτίνη μπορεί να σε βοηθήσει να αυξήσεις τη δύναμή σου και να σηκώσεις περισσότερα κιλά στα βάρη κάτι που σημαίνει μεγαλύτερους μυς σε μακροπρόθεσμη βάση.
3 Αυξάνει την οστική μάζα
Η απώλεια της οστικής πυκνότητας είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους στην τρίτη ηλικία και πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση επειδή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες πιθανότητες καταγμάτων, οστεοπόρωσης και αρθρίτιδας μεταξύ άλλων παθήσεων των οστών. Με τη λήψη της L-καρνιτίνης, μπορείς να επιβραδύνεις τη διαδικασία της οστικής απώλειας και να βελτιώσεις την υγεία των οστών με τη μείωση του οστικού μεταβολισμού.
4 Σε προφυλάσσει από τις καρδιακές παθήσεις
Η καρνιτίνη χρησιμοποιείται κυρίως για παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά. Αρκετές κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η L-καρνιτίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με τη συμβατική θεραπεία για τη στηθάγχη.
5 Μειώνει την αντρική υπογονιμότητα
Για τους άνδρες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί και έχουν χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, η καρνιτίνη έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βελτιώσει τόσο τον αριθμό των σπερματοζωαρίων όσο και την ποιότητα του σπέρματος.
6 Βοηθά τα άτομα που πάσχουν απο διαβήτη τύπου 2
Οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τη λήψη καρνιτίνης.  Λαμβάνοντας L-καρνιτίνη αυξάνεται η οξείδωση, η αποθήκευση καθώς και η πρόσληψη γλυκόζης.
7 Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα 
Η L-καρνιτίνη χρησιμεύει ως αντιοξειδωτικό που μπορεί να προλάβει τις βλάβες που προκαλούν στα υγιή κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει όταν είσαι κρυωμένος ή έχεις εποχιακές αλλεργίες ή προπονείσαι πολύ έντονα.
Πόση μπορείς να πάρεις και πως
Σε γενικές γραμμές, λαμβάνοντας 1 γραμμάριο την ημέρα από συμπλήρωμα καρνιτίνης μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου. Η L-καρνιτίνη υπάρχει σε κάψουλες, δισκία και πόσιμη μορφή. Φυσικές πηγές καρνιτίνης είναι το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και τα καρύδια, οι σπόροι, οι αγκινάρες,τα σπαράγγια, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το σκόρδο κ.ά. Εάν λάβεις συμπλήρωμα καρνιτίνης για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να την παίρνεις πολλές ώρες πριν την προπόνηση λόγω της δύσκολης απορρόφησής της από τα κύτταρα, πάντα με άδειο στομάχι. Η χρήση της γίνεται διακοπτόμενα, δηλαδή ένα μήνα χρήσης, ένα μήνα διακοπή. Η υγρή της μορφής L- θεωρείται καλύτερη τις μορφές D- ή DL- που δεν θεωρούνται αφομοιώσιμες. Αν η καρνιτίνη ληφθεί χωρίς προπόνηση και διατροφή μπορεί να αυξηθούν τα λιπίδια του αίματος (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια).

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου