Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Φύση και Χαμόγελο



Η φύση ενίοτε εκδικείται και καταστρέφει, ειδικά αν εμείς οι άνθρωποι δεν τη σεβόμαστε. Όμως σε πλήθος περιπτώσεων δημιουργεί και χαρίζει στον κόσμο τα πιο όμορφα πράγματα. Ένα από αυτά είναι το ΧΑΜΟΓΕΛΟ. Ειδικά αν υποστηρίζεται από μια υγιή και όμορφη οδοντοστοιχία το ΧΑΜΟΓΕΛΟ μπορεί να αστράφτει κάλλιστα.
Διαβάστε στο άρθρο που ακολουθεί για τις έρευνες που διεξάγονται, όπου φυσικά παράγωγα στο μέλλον θα αποτελούν το θεμέλιο λίθο της αντιμικροβιακής δρασης στην υγιεινή των δοντιών

Οι νόσοι των δοντιών και των ούλων, δηλαδή η τερηδόνα, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, καθώς και η απώλεια δοντιών ταλαιπωρούν παγκοσμίως το 60 – 90% των ανθρώπων. Οι επιστημονικές έρευνες  στοχεύουν στην ανεύρεση καινούριων μεθόδων και υλικών για την αποκατάσταση και θεραπεία των προβλημάτων αυτών, αλλά και για την πρόληψή τους, το οποίο ασφαλώς είναι και το σημαντικότερο!
Σύμφωνα με τελευταίες δημοσιεύσεις του οδοντιατρικού περιοδικού DENTAL TRIBUNE οι τελευταίες επιστημονικές έρευνες μας φέρνουν μερικά πολύ ευχάριστα νέα. Σύμφωνα με αυτές λοιπόν φυσικά παράγωγα όπως το απόσταγμα από μύρτιλλα,
το λάδι  καρύδας , το κόκκινο κρασί και το εκχύλισμα από σπόρους σταφυλιών αποδεδειγμένα έχουν αντιμικροβιακή δράση απέναντι στα βακτήρια (είδη στρεπτοκόκκων, ακτινομύκητες κ.α.) που θεωρούνται υπεύθυνα για την τερηδόνα των δοντιών και τις νόσους των ούλων.
Οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε πανεπιστήμια και ινστιτούτα της Ζυρίχης, Μαδρίτης, Ιρλανδίας και Ινδίας, φαίνεται πως θα οδηγήσουν στην αντικατάσταση τωνχημικών ουσιών που περιέχονται στα προϊόντα  στοματικής υγείας (οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα) με τα παραπάνω φυσικά συστατικά κατάλληλα επεξεργασμένα. Έτσι θα αποφεύγονται και οι  παρενέργειες των χημικών ουσιών (χλωρεξιδίνη), όπως ο χρωματισμός των δοντιών μετά από πολυήμερη χρήση στοματικού διαλύματος.
Οι πολυφαινόλες που περιέχουν τα μύρτιλλα, το κόκκινο κρασί, το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού καθώς και το λαυρικό οξύ που βρίσκεται άφθονο στο λάδι καρύδας (αυτό βρίσκεται επίσης και στο μητρικό γάλα) ,φαίνεται να μπλοκάρουν την ανάπτυξη των υπεύθυνων μικροοργανισμών για τερηδόνα ,ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Επίσης φαίνεται να παρεμποδίζουν την προσκόλλησή τους πάνω στην οδοντική επιφάνεια με τη μορφή biofilm (την κολλώδη ουσία που επικάθεται στα δόντια και οδηγεί στην βλάβη τους).
Φαίνεται ακόμα να έχουν και ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση πράγμα που θα οδηγήσει και στην αποφυγή χρήσης αντιβιοτικών, η οποία πολλές φορές δικαιολογημένα  συστήνεται από τους οδοντιάτρους για τη θεραπεία της προχωρημένης περιοδοντίτιδας.
Αναμένουμε εξελίξεις πάνω σε αυτή την πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη.
  
ΕΦΗ ΚΩΣΤΑΡΑ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου